Jdi na obsah Jdi na menu
 


OBEC - aktuality

Kaplička Záluží (Sallusch)

plakat.jpgKapličku vystavěl na své náklady Václav Zoglauer z čp. 4 na zahradě svého domu za přispění Jana Stingla z čp. 9

Slavnostně byla konsekrována 12.11.1911.

22.10.1913 dostala samostatné parcelní číslo .

Za působení albrechtického faráře Josefa Stingla (1939 - 45) se v měsíci květnu zde konaly pravidelné pobožnosti. Uvnitř prý visel obraz Panny Marie malovaný na skle.

Po 2. světové válce péči o kapličku převzalo několik rodin v obci a byl vytvořen nový dřevěný oltář uprostřed  s kopií obrazu sv. Martina. Oltář vytvořil p. Prinz se svým synem.  Avšak po té se časem na kapličku zapomnělo a žádné poutě ani pobožnosti se zde nekonaly.

V roce 2004 proběhla rekonstrukce – oprava střechy městem Sušice.

Poslední rekonstrukce kapličky proběhla v září – říjnu 2021. Na opravě se podílel především pan Vladimír Reindl s manželkou z čp.14, p. Kostelník přispěl jako truhlář, Petr a Katka Hammerbauerovi z Humpolce a paní Kavalová též podpořili rekonstrukci kapličky tím co bylo třeba uklidit či jinak připravit. 

Místní lidé a pamětníci zde udržovali tradice Havelského posvícení a Martinské pouti, čemuž odpovídají sošky nalezené uvnitř kapličky – Panna Maria Lurdská, sv. Josef s Ježíškem, Jezulátko a sv. Terezie.

Kaplička není nyní v majetku občanů vesnice, ani města Sušice. Byla prodána městem památkovému spolku Omnium.

Znovu vysvěcena byla v 12.listopadu 2022 

V souvislosti se slavnostním znovuvysvěcením kapličky byly též požehnány tři obnovené křížky v okolí, na kterých se podíleli občané obce. 

Sepsala : Renata Reindlová, čp.14

FOTOGALERIE

 

KAPLIČKA

ZASVĚCENÁ SV. MARTINOVI

S PATRONKOU SV.TEREZOU

POD OCHRANOU SVATÉ RODINY